Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αρθρούρος Ρεμπώ: Νέα ντοκουμέντα ρίχνουν φως στη ζωή του ποιητή

Printer-friendly versionSend to friend
«Η ηθική είναι η αδυναμία του εγκεφάλου»
Αρθρούρος Ρεμπώ
Αλχημεία του λόγου (Alchimie du verbe)
Γεννημένος στη Γαλλία το 1854, ο Αρθρούρος Ρεμπώ, αν και εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των είκοσι ετών, θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του συμβολισμού. Νεότερα ντοκουμέντα, που παρέμεναν ανέκδοτα έως τώρα, ρίχνουν περισσότερο φως στη δραστηριότητά του ως εμπόρου και εξερευνητή.

Δεκάδες άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα, που προέρχονται από πλήθος πηγές-ανεξερεύνητες στο παρελθόν -μεταξύ των οποίων και μία επιστολή του εργοδότη του Ρεμπώ, Αλφρέντ Μπαρέ, δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω διαδικτύου και είναι διαθέσιμα, υπό τη μορφή εγγράφου 100 σελίδων, στην ιστοσελίδα της Revue des Deux Mondes.
Τα ντοκουμέντα αυτά δημοσιεύθηκαν από εκείνους που ανακάλυψαν την περίφημη φωτογραφία του Ρεμπώ στο Άντεν της Υεμένης, οι οποίοι μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται όντως για τον «καταραμένο» ποιητή.
Ο Ζακ Ντες, ένας από τους δύο βιβλιοθηκάριους που ανακάλυψαν την φωτογραφική πλάκα, η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό τον Απρίλιο και έκτοτε έχει προκαλέσει πολλές διαμάχες, επισημαίνει ότι πλήθος ερευνητών, ιδρυμάτων και απλών ανθρώπων, με τη συμβολή του Ζαν-Ζακ Λεφρέρ, βιογράφου του Ρεμπώ, διεξήγαγαν έρευνα που «επιβεβαιώνει και προσδιορίζει επακριβώς την αρχική εκτίμηση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αντικρούουν». Η φωτογραφία είχε αγοραστεί από έναν Γάλλο συλλέκτη.
Η έρευνα επιβεβαιώνει πως η φωτογραφική πλάκα είχε ληφθεί τον Αύγουστο του 1880 από τον εξερευνητή Ζορζ Ρεβουάλ στο πλατύσκαλο του ξενοδοχείου Univers στο Άντεν. Ο Ρεμπώ, 26 ετών τότε, είχε μόλις αφιχθεί στην πόλη. «Σχεδόν όλα τα άλλα πρόσωπα στη φωτογραφία έχουν αναγνωρισθεί», τόνισε ο Ντες.
«Το κλισέ είχε δημιουργηθεί με υλικά υπερσύγχρονα για την εποχή και η λήψη είναι από τις παλαιότερες ενσταντανέ φωτογραφίες που διατηρούνται στη Γαλλία», τονίζεται στο έγγραφο. «Ανακαλύψαμε την απόδειξη για το υλικό που χρησιμοποιήθηκε από τον Ρεβουάλ και εντοπίσαμε ορισμένα από τα αρνητικά σε γυάλινες πλάκες που διατηρούνται σήμερα στο μουσείο του Και Μπρανλί» στο Παρίσι, προσθέτει ο Ντες.
«Στα αρχεία του εξερευνητή, ανακαλύψαμε ευάριθμα ντοκουμέντα για τις τοποθεσίες και τους ανθρώπους που συναναστράφηκε ο Ρεμπώ εκείνη την εποχή και μεταξύ αυτών και το πορτρέτο της πιθανολογούμενης συντρόφου του στο Άντεν», δήλωσε.
«Αυτή η φωτογραφία είναι σήμερα μία από τις πιο δημοσιευμένες φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ο Ρεμπώ. Πρόκειται για την ένατη φωτογραφία που είναι γνωστό ότι τον απαθανατίζει και η μόνη στην οποία διακρίνεται το πρόσωπο του νεαρού, αφότου απαρνήθηκε τη λογοτεχνία», υπογραμμίζει.
Τα χαρακτηριστικά του προσώπου στη φωτογραφία είναι «ένα προς ένα εκείνα του Ρεμπώ, με τις πολύ ειδικές τους λεπτομέρειες όπως το επίπεδο πρόσωπό του, η ρίζα της μύτης και η μικρή δυσμορφία στο άνω χείλος», καταλήγει ο Ντες.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: