Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Άλλα 10 Δις στις Τράπεζες

Έτοιμο θα είναι σε λίγες μέρες το νομικό πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα προικοδοτησεί με 10 δις ευρώ τις τράπεζες από το γνωστό πρόγραμμα στήριξης.
Μετά το πακέτο «στήριξης» των 28 δις η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει άλλα 10 δισσεκατομύρια ευρώ στους τραπεζίτες.
Τη σύσταση ταμείου – ασπίδα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα διατεθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 110 του μηχανισμού στήριξης , όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με άλλα λόγια: Απο τα 110 δις που θα πάρουμε απο το ΔΝΤ και τις χώρες της ΕΕ, τα 10 δις θα πάνε στις τσέπες των τραπεζιτών !
10δις που -όπως όλα τα παπαγαλάκια μας διαβεβαιώνουν- οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται. Ίσως διότι ακόμα δεν έχουν προλάβει να χωνέψουν εκείνα τα 17,5δις που πήραν τη Δευτέρα του Πάσχα, κι έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Μέχρι στιγμής οι αγαπημένες μας τράπεζες, έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο σε δάνεια και εγγυήσεις 38δις ευρώ (10,5 το 2009 + 17,5 της δευτέρας του Πάσχα + 10 του Ταμείου). Με λίγα λόγια 15% του ΑΕΠ ή 13% του συνολικού ελληνικού χρέους. Αυτή τη στιγμή ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξίζει 15-17δις ευρώ στο Χρηματιστήριο. Έχουμε δηλαδή πληρώσει 2 φορές την αξία τους, χωρίς να πάρουμε τις αντίστοιχες μετοχές και χωρίς να έχουμε έλεγχο στο ποιοι τις διοικούν.
Διότι όπως και να το κάνουμε, οι ικανότατοι μάνατζερ που μας έφεραν μέχρι εδώ, συνεχίζουν να διοικούν τις τράπεζες. Κι αν οι προηγούμενη απόδοσή τους, είναι μια ένδειξη για τα μελούμενα, ετοιμαστείτε και για άλλα πακέτα Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μα υπάρχει και κάτι άλλο στο ίδιο μήκος κύματος που πέρασε στα ψηλά. Το κράτος πρόσφερε στους προμηθευτές των νοσοκομείων ομόλογα για να αποπληρώσει τα τεράστια χρέη που έχει. Βγήκε λοιπόν ένας χαριτωμένος από τους προμηθευτές και είπε πως εμείς δεν θέλουμε ομόλογα γιατί απευθηνθήκαμε στις ελληνικές τράπεζες και μας είπαν πως δεν τα δέχονται. Εν ολίγοις οι ελληνικές τράπεζες δεν πιστεύουν πως το ελληνικό δημόσιο θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια του. Κι από την άλλη οι ίδιες τράπεζες σκίζουν τα ρούχα τους να μας πείσουν πως το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει δεν έχει πρόβλημα κι όλα βαίνουν καλώς. Δεν έχουν το Θεό τους οι κερατάδες…
Για να είμαστε ειλικρινής, ο καβγάς βρίσκεται στο discount που θα ζητησουν οι τράπεζες για να ρευστοποιησουν τα ομόλογα. Είναι λογικό εάν έχεις ένα ομόλογο 3ετες και θέλεις να το ρευστοποιήσεις σήμερα, θα πάρεις κάτι λιγότερο! Το θέμα είναι πως οι ελληνικές τράπεζες ζητάνε μεγάλη έκπτωση για τη ρευστοποιήση και οι προμηθευτές δεν γουστάρουν…
Τα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή, μέ πληρη ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαν τον μουτζούρι που κανεις δεν θέλει να κρατήσει. Όμως τα ομόλογα ενός κράτους δεν είναι ένα παιχνίδι. Είναι ίσως το τελευταίο παιχνίδι.
Από την άλλη κόβουν μισθούς και συντάξεις, οργανώνουν φοροεπιδρομές σε συνεργεία αυτοκινήτων, αυξάνουν τον ΦΠΑ, στήνουν κουμπαράδες ελεημοσύνης, αφήνουν κόσμο απλήρωτο, μας εξήγουν για θυσίες, μας λένε για «ομοψυχία»… και χαρίζουν 10 δις στις τράπεζες. Έτσι απλά. Ψύχραιμα και υπολογισμενα!
Αυτά τα χρήματα όμως δεν είναι δικά σας. Ούτε και τα προηγούμενα που φάγατε ήταν βέβαια, αλλά σε καμία περίπτωση αυτά. Αυτά τα χρήματα είναι τα τελευτάια που μας δίνουν. Δεν έχει άλλα. Μετά χρεοκοπήσαμε. Αυτά τα χρήματα τα δανειζόμαστε υποθηκεύοντας το μέλλον του Ελληνικού λαού. Αυτά τα χρήματα τα παίρνουμε γιατί Έλληνες πολίτες θα κάνουν οικονομία στο γάλα των παιδιών τους. Αυτά τα χρήματα τα παίρνουμε γιατί εξαθλιωμένοι γέροι θα ψάχνουν να βρούν σάπιες φτηνές ντομάτες στα παζάρια.
Δεν υπάρχει συναίνεση κύριοι. Δεν υπάρχει ομοψυχία. Πόλεμος υπάρχει. Απο την μία είστε εσείς, οι λίγοι, εσείς που τρώτε με χρυσά κουτάλια, εσείς που κυκλοφορείτε με σωματοφύλακες, εσείς που μας χρεοκοπήσατε, εσείς που μας εξαθλιώσατε, εσείς που κλέψατε. Απο την άλλη είμαστε εμείς. Ο Ελληνικός λαός.
Οργή λαού, φωνή θεού. Κρυφτείτε !
http://ramnousia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: