Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Σκάνδαλο τύπου SIEMENS στην Γερμανία;


Aπό TVXS.gr
Πρόστιμο ύψους 185 εκατ. δολαρίων προτίθεται να καταβάλλει η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, σύμφωνα με το Reuters, ώστε να κλείσει η ποινική έρευνα της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για να κερδίζει συμβόλαια κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον κατηγορεί την Daimler ότι από το 1998 έως το 2002 δωροδοκούσε αξιωματούχους ξένων χωρών μέσω διαφόρων μηχανισμών. Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η Daimler, αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την 1η Απριλίου. Η Daimler έχει την έδρα της στη Γερμανία και μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Mercedes-Benz.

«Προμήθειες» φαίνεται ότι δόθηκαν πέραν των Ελλήνων αξιωματούχων, σε αξιωματούχους στην Κίνα, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιθουανία, τη Νιγηρία, τη Ρωσία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.

Όπως αναφέρει το BBC, τα χρήματα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είχαν ως στόχο να πείσουν τις κυβερνήσεις των ξένων κρατών να υπογράψουν συμφωνίες για αγορές οχημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά της να προβαίνουν σε τέτοιου είδους "χρηματοδοτήσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: