Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Οι συνέπειες του ΔΝΤ στην οικονομία

Η ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας Ισοτιμία δημοσιευσε:

Οι παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ασιατική κρίση (1997-1998: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ) Την ώρα που το ντόμινο της ασιατικής κρίσης απειλεί να φτάσει μέχρι την Ιαπωνία, το ΔΝΤ δίνει δάνεια 55 δισ. δολαρίων στην Κορέα, 17 δισ. στην Ταϊλάνδη και 23 δισ. στην Ινδονησία. Είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διάσωση του ΔΝΤ και συνοδεύεται από το πρόγραμμα που έμεινε γνωστό ως SAP (structural adjustment policies), μέσω του οποίου επιβάλλονται μέτρα λιτότητας όπως η περικοπή των κρατικών δαπανών, η αύξηση των επιτοκίων, η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, η ανάκληση αποφάσεων για την προστασία του εμπορίου και η ρευστοποίηση αφερέγγυων επιχειρήσεων. Τα προγράμματα προκαλούν σημαντική υποτίμηση των νομισμάτων, κύμα χρεοκοπιών, δραματική απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση των τιμών στα είδη καθημερινής κρίσης, πυροδοτώντας κοινωνική αναταραχή και βίαιες εκδηλώσεις.

Αργεντινή (1999-2001: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ) Στα τέλη του 2000 και υπό την απειλή χρεοκοπίας, εξασφαλίζει δάνειο 40 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Η διαχείριση της κρίσης εκ μέρους του οργανισμού θεωρείται αποτυχημένη, κυρίως γιατί επέβαλε τους ίδιους όρους λιτότητας που είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την ασιατική κρίση του ’97. Το 2001 η χώρα δεν αποφεύγει τη χρεοκοπία και το τραπεζικό της σύστημα καταρρέει. Ακολουθούν τρία χρόνια επώδυνης οικονομικής συρρίκνωσης και πολιτικής κρίσης. Με την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των δανείων, το 2006, η Αργεντινή κάνει το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας.

Τουρκία (κατ΄ επανάληψη) Αποτελεί τακτικό «πελάτη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς έχει λάβει κατ’ επανάληψη δάνεια. Μερικά παραδείγματα αποτελούν τα 4 δισ. δολάρια του 1999, τα 7,5 δισ. δολάρια του 2000 και το 3ετές πρόγραμμα των 10 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε το 2004. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η εμπλοκή του στην οικονομία της Τουρκίας έχει στεφθεί από επιτυχία, όμως, εξαιτίας των αυστηρών όρων που θέτει, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Τούρκους, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του οργανισμού να αποτελούν συχνό φαινόμενο. Έτσι, ο Erdogan απέφευγε με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης να προσφύγει στο ΔΝΤ, γνωρίζοντας ότι οι απαιτήσεις του οργανισμού για μειώσεις κρατικών δαπανών και αναδιάρθρωση προϋπολογισμού θα στοίχιζαν πολιτικά και μάλιστα σε μία εποχή που η χώρα διένυε προεκλογική περίοδο.

Ισλανδία (2008: ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ) Ήταν η πρώτη βιομηχανική χώρα που χρειάστηκε τη διάσωση του ΔΝΤ από τη συμφωνία της Βρετανίας το 1976. Υπό την απειλή χρεοκοπίας, η Ισλανδία πήρε δάνειο 2,4 δισ. δολαρίων. Ο οργανισμός, όμως, καθυστερεί την εκταμίευση των δόσεων σε μια εκβιαστική κίνηση που στοχεύει να πιέσει τη χώρα να αποζημιώσει τη Βρετανία και την Ολλανδία για τα χρήματα που έχασαν οι πολίτες τους στις ισλανδικές τράπεζες. Παράλληλα, επιβάλλει σκληρούς όρους, όπως μείωση κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων και αύξηση των επιτοκίων.

Ουκρανία (2008: ΚΡΙΣΗ) Εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας λόγω της κρίσης του 2008, πήρε δάνειο 16,5 δισ. δολαρίων. Όμως, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές δαπανών, πωλήσεις τραπεζών και ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος ενέτειναν την πολιτική κρίση της χώρας. Βλέποντας ότι οι όροι του δεν ακολουθούνται, το ΔΝΤ πάγωσε τη συνεργασία του.

Ουγγαρία (2008) Η αύξηση των επιτοκίων, η κατάργηση του 13ου μισθού στο δημόσιο, η μείωση της 13ης σύνταξης και η περικοπή των δαπανών των υπουργείων ήταν μερικοί από τους όρους που έθεσε το ΔΝΤ για το δάνειο των 25 δισ. δολαρίων.

Λευκορωσία (2008: ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ) Για το ασυνήθιστα μεγάλο (για τα δεδομένα της χώρας) δάνειο των 2,5 δισ. δολαρίων, συμφώνησε να προχωρήσει στην υποτίμηση του νομίσματος κατά 20% και να παγώσει τους μισθούς.

Λετονία (2008: ΑΔΙΕΞΟΔΟ) ΔΝΤ και ΕΕ αποφάσισαν να στηρίξουν από κοινού τη χώρα κατά την κρίση του 2008, με ένα δάνειο 1,7 δισ. δολαρίων. Ενώ οι κινήσεις περικοπής δαπανών ικανοποίησαν τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ θεώρησε ότι η Λετονία δεν επιδεικνύει επαρκή πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα να επιβάλει αυστηρότερους όρους. Το ρήγμα ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ προκάλεσε καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων.

Πακιστάν (2008: ΑΔΙΕΞΟΔΟ) Εξασφάλισε δάνειο 7,6 δισ. δολαρίων. Ως αντάλλαγμα αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιδοτήσεις σε ενέργεια, πετρέλαιο και λιπάσματα, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να αυξήσει τους φόρους και τα επιτόκια.

Σερβία (2009: ΑΝΕΡΓΙΑ) Χρειάστηκε δάνειο 3 δισ. ευρώ για να ξεπεράσει την κρίση του 2008. Για να το εξασφαλίσει συμφώνησε σε σκληρούς όρους, όπως η απώλεια του 1/5 των 70.000 θέσεων εργασίας του δημοσίου τομέα και το πάγωμα των μισθών.

Ρουμανία (2009: ΚΡΙΣΗ) Οι όροι λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ για το δάνειο των 20 δισ. ευρώ, το 2009, έριξαν την κυβέρνηση της Ρουμανίας, προκαλώντας την αναστολή της εκταμίευσης των δόσεων. Η ροή της χρηματοδότησης φαίνεται να αποκαθίσταται, καθώς η νέα κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα όπως η σύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό, έναντι του μέσου όρου των μισθών.

Σρι Λάνκα (2009: ΑΝΕΡΓΙΑ) Αν και οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα, το ΔΝΤ συμφώνησε να δώσει δάνειο 2,5 δισ. δολαρίων στη Σρι Λάνκα για να αντιμετωπίσει την τελευταία οικονομική κρίση και να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Μεξικό (1995: ΦΤΩΧΕΙΑ 50%) Το ΔΝΤ συνεργάστηκε με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το δάνειο των 30 δισ. δολαρίων που έδωσε το 1995. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που επέβαλε, ο αριθμός των Μεξικανών που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπέρασε το 50% και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%.

Ρωσία (κατ΄ επανάληψη) Το ιστορικό του ΔΝΤ στη Ρωσία δεν είναι το καλύτερο. Η χώρα έλαβε δάνεια τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων από το 1992 έως το 1996 και άλλα 41,5 δισ. δολάρια το 2008, όμως, δεν προχώρησε ποτέ στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Λανθασμένες οικονομικές πολιτικές και κακοδιαχείριση (αφού αρκετά δισ. από τα δάνεια εκλάπησαν), οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Βραζιλία (1998, 2002: ΑΝΕΡΓΙΑ) Έλαβε 41,5 δισ. δολάρια το 1998 και άλλα 30 δισ. δολάρια το 2002. Το ΔΝΤ ζήτησε από τη Βραζιλία να εμφανίσει πλεονασματικό προϋπολογισμό, κάτι που σήμαινε χρόνια περικοπών στις δαπάνες και τις θέσεις εργασίας του δημοσίου.

Βρετανία (1976) Η κατάρρευση της στερλίνας έναντι του δολαρίου το 1976 έριξε τη Βρετανία σε μία οικονομική και πολιτική κίνηση. Η κυβέρνηση των Εργατικών προχώρησε στην ταπεινωτική κίνηση της προσφυγής στο ΔΝΤ (που μέχρι τότε βοηθούσε οικονομικά μόνο χώρες του τρίτου κόσμου) και ζήτησε δάνειο 2,3 δισ. στερλινών. Το τίμημα ήταν βαρύ, καθώς το ΔΝΤ απαίτησε από το Λονδίνο επώδυνες περικοπές κρατικών δαπανών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

IDIOTIKOPOIHSH TWRA!!!

STA PANTA AKOMA KAI TA PANEPISTIMIA OXI ALLO DIKOS MAS XRHMA.

OLA IDIWTIKA. TOULAXISTON NA MHN TA PLHRWNOUME OI FOROLOGOUMENOI.

EINAI POU EINAI XALIA GIATI NA PLHRWNOUME APO PANW...ISWS ETSI FTIAKSOUN KAI OLAS....

AMA TO KRATOS XREIAZETE GIATROUS GIA PARADHGMA THA MPOROUSE NA DINEI UPOTROFIES GIA NA SPOUDASOUN GIATROI. ALLA TWRA GIATI NA PLHRONW EGW FORO GIA NA SPOUDASEI O ALLOS "KOINONIKH ANTROPOLOGIA STHN MITILINI" GIA PARADIGMA KAI NA MHN BRHSKEI KAI DOULEIA? PIOS O LOGOS? H NA KANEI NA TELEIWSEI KAI 10 XRONIA...ASE...PETAMENA LEUTA....XAMENH EPENDISH...

OLOI OI ALLOI POU THELOUN NA SPOUDASOUN SAXLAMARES AS PAROUN DANIAKI KAI AS TIS SPOUDASOUN....GIATI AN O ALOS PREPEI NA XREWTHEI THA TO SKEUTEI NA SPOUDASEI EAN DEN EINAI SUGOUROS....

H POLITEIA MPOREI NA PAREXEI UPOTROFIES STOUS PIO KALOUS NA SPOUDASOUN TSAMBA....

OXI ALLA LEUTA STHN EKKLISIA (300 EKATOMIRIA), ATHLITIKES OMADES (250 EKATOMIRIA), ***ERT***(250 EKATOMIRIA), AGROTES!!! (3.5 DIS), TRENA (1 DIS ELEIMA KAI BALE), MESA MATAFORAS, OTE, KAZINA, ELTA, DEH. PANEPISTIMIA (1.5 DIS), OLA IDIOTIKA. - EKTOS APO TA LEUTA POU THA BGALOUNE APO POLISEIS, TO DHMOSIO THA GLHTOSH TOULAXISTON 7 DIS TO XRONO SE EKSODA).

AFOU OI PIO POLLOI EXOUN AUTOKINITA, DEN PAME EKKLISIA, DEN AGORAZOUME ELLINIKA PROIONTA, DEN BLEPOUME ERT, DEN SPOUDAZOUME STO DHMOSIO, STELNOUME TA PAIDIA STA FRONTISTIRIA KTL...POLLOI DEN BLEPOUN PODOSFAIRO, IDIOS TO 50% TOU PLOITHISMOU (GUNAIKES) GIATI NA EPIDOTOUNTAI OMADES KAI TA STADIA TOUS....

GIATI NA PLHRWNOUME...

AN GINOUN AUTA TOULAXISTON SOZOUME PANW APO 15 DIS EPISIS THA BGALOUME LEUTA APO TIS POLISEIS...

EPISEIS: OI 300 THS BOULHS NA GINOUN 100.
1 BOULEUTHS ANA 100,000 KATOIKOUS EINAI ARKETOS.
MEIWSH STO 1/3 OUTE THA MAS EPIREASEI STIS APOFASEIS ALLA KAI THA KOSPEI TA EKSODA. SIGA TIN DOULEIA POU KANOUN OI NTEMPELIDES- GIA FIGOURA KAI GIA NA IKANOPOIHSOUN TO EGW TOUS EINAI EKEI OI PERISOTEROI.

MEIWSH TWN DHMWN APO 1000+ SE 200 DHMOUS - 1 DHMOS AN 50,000 KATOIKOUS...

KATARGISH MONIMOTHTAS PANTOU AKOMA KAI STA PANEPISTIMIA.

POLU APLA PRAGMATA.

TELOS, SUNTAKSH STA 67 OLOI, GUNAIKES KAI ANTRES ME H XWRIS PAIDIA. TI THA PEI EKANA PAIDIA KAI BGAINW STHN SINTAKSH STA 50? AFOU STA 50 TA PAIDIA EXOUN MEGALWSEI...

DHLADH O PAPPOUS MOU KAI O PATERAS MOU POU DELEUANE EWS TA 75 PWS MPOROUSANE? KAI MOLIS STALMATISANE APOTOMA GERASANE.

XERETE GIATI? GIATI H DOULEIA EINAI XARA KAI DHNEI NOHMA STON ANTHRWPO. MONO OI NTEMBELIDES DEN MPOROUN NA TO KATALABOUN AUTO.

AN DEN GINOUN AUTA KSERETE PIOS THA THN PLHRWSEI: EMEIS OI NEOI, TA PAIDIA SAS, POU LETE OTI TA UPERAGAPATE ALLA MAS EXETE ENA KAPELO ME EKATONTADES DIS ISWS MEXRI TWTE NA EINAI KAI TRIS, GIA NA TRWRE ESEIS TWRA LAMOGIA....

TO KRATOS DEN PREPEI NA EXEI EPIXIRISEIS
DEN KANEI KALO MANAGEMENT
KANEI ROUSFETIA
KAI DEN KOITAEI PWS NA EXEI MIA SWSTH EPIXEIRISH....

TO KRATOS MPOREI NA FOROLOGEI KAI NA EXEI SWSTOUS NOMOUS NA BOHTHAEI TIS EPIXEIRISEIS, GIA PARADHGMA THA MPOROUSE O FOROS STA KAZINA KAI EINAI 80% TWN KERDWS GIA EPIXEIRISEIS TSOGOU, ALLA GIA EPIXEIRISEIS KOINHS OFELIAS OPWS DEH EYDAP KTL EAN OI ETAIRIES KANOUN RE-INVEST NA EXOUN 20% EPI TWN KAIRDWN ENW IDRIMATA OPWS H EKKLHSIA THA MPOROUSAN NA MHN FOROLOGOUNTAI KATHOLOU...

Ανώνυμος είπε...

Παιδεια ,υγεία ουτε οι πιο νεοφιλελευθερες κυβερνησεις δεν τα πειραζουν..Αυτα είναι τα χάλια νεοφιλελευθερων πολιτικών που εφάρμοσαν ελληνικές κυβερνήσεις και Ε.Ε. Αυτες οι πολιτικές δημιούργησαν την παγκόσμια κρίση βγάζοντας υπερκέρδη χωρίς να παράγουν τίποτα..το νεοφιλελεύθερο μοντέλο είναι μία φούσκα..καλύτερα ρουσφέτια παρά στο έλεος των νεοφιλελεύθερων καρχαριών και golden boys