Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Συνολικά 19 νεκροί οι περισσότεροι Τούρκοι ισλαμιστές ακτιβιστές - Ένας Έλληνας τραυματίας (βίντεο)

Συνολικά 19 είναι οι νεκροί - οι περισσότεροι Τούρκοι ισλαμιστές ακτιβιστές που επιτέθηκαν με όπλα τσεκούρια και μαχαίρια στους Ισραηλινούς όταν τους ζητήθηκε να γίνει η νηοψία -και 26 οι τραυματίες μετά από την ισραηλινή επίθεση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης. Όπως μετέδωσε, ένας από τους τραυματίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα πέντε ισραηλινοί στρατιώτες, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά. Υπάρχει κι ένας Έλληνας τραυματίας μετά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων οι οποίοι προσνηώθηκαν από ελικόπτερα στην μέση του πελάγους, 70 μίλια από τις ακτές της Γάζας, στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού επιχείρησαν να κάνουν νηοψία σε ένα από τα καράβια του στολίσκου, αλλά δέχτηκαν επίθεση με λοστούς, μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου, με αποτέλεσμα να ανοίξουν πυρ σύμφωνα το ίδιο δίκτυο.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινοί στρατιώτες, ωστόσο από άλλες πηγές αναφέρεται ότι υπάρχουν και σοβαρά τραυματισμένοι Ισραηλινοί.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι νεκροί φτάνουν τους 16, ενώ οι τραυματίες τους 50. Το γερμανικό Spiegel μεταδίδει ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονταν και Τούρκοι ένοπλοι που φέρονταν προετοιμασμένοι να κάνουν χρήση βίας αν δέχονταν πρόσκληση να παραδοθούν, όπως και έγινε.
Το αποτέλεσμα ήταν οι ισραηλινές δυνάμεις υπό αυτές τις συνθήκες να ανοίξουν πυρ ως αυτοάμυνα, όπως φαίνεται και από το ανωτέρω βίντεο. 
To ισραηλινό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει 2 νεκρούς και 30 τραυματίες. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι τραυματίες διακομίσθησαν με ελικόπτερα σε νοσκομεία στην Χάιφα.
Τα πλοία που δέχθηκαν τις νηοψίες θα ρυμουλκηθούν στην Χάιφα, όπου θα ελεγχθούν.
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος εκατοντάδες Ισραηλινοί καταδρομείς με ταχύπλοα και ελικόπτερα. Οι ισραηλινές αρχές είχαν προτείνει στους ακτιβιστές να παραλάβουν το φορτίο σε ισραηλινό λιμάνοι και να το παραδώσουν οι ίδιοι στους Παλαιστήνιους στην Γάζα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πέσει στα χέρια της Χαμάς, πλην όμως οι ακτιβιστές επέμεναν να το παραδώσουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ, έκαναν χθες το βράδυ την πρώτη επαφή με το στόλο των σκαφών που ταξιδεύουν με κατεύθυνση τη Γάζα. Η επαφή έγινε στα 65 ναυτικά μίλια από τη Γάζα και σύμφωνα με τους επιβαίνοντες σε αυτά φέρεται να τους ζητήθηκε διενέργεια νηοψίας από το ναυτικό. Την ίδια ώρα έφευγαν τρία ακόμα πολεμικά σκάφη από το λιμάνι της Χάιφας για να ενωθούν με τα υπόλοιπα πλοία.

Δεν ήταν σαφές αν το Ισραήλ θα προχωρούσε στη νηοψία στα διεθνή χωρικά ύδατα. Άλλωστε για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως Ισραηλινός αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού είχε αναφέρει ανεπίσημα ότι το ναυτικό επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με τα πλοία και τους ενημέρωσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα και πως εφόσον επιθυμούν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι του Άσντοντ για να δέσουν και να εναποθέσουν το φορτίο τους.(Η πορεία που ακολούθησε η αποστολή «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και κάτω δεξιά το σημείο όπου παρενέβησαν τα ισραηλινά πολεμικά πλοία)

Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσαν και οι διοργανωτές της αποστολής σύμφωνα με μήνυμά τους στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν ότι τους ζητήθηκε η ταυτότητα των πλοίων και ο προορισμός τους.

Όπως ανέφερε σήμερα το πρωί ο κ. Ευάγγελος Πισσιάς, που συμμετέχει στην αποστολή και είναι μέλος της οργάνωσης Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza), υπήρξε επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα. Σημείωσε, δε, ότι το ελληνικό πλοίο αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση εντολή «εάν πρέπει να παραδώσουμε ελληνικό πλοίο με ελληνική σημαία στο Ισραήλ».

Παράλληλα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν ότι η ισραηλινή λογοκρισία επέβαλε απαγορεύσεις σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με νεκρούς και τραυματίες που μεταφέρονται στα ισραηλινά νοσοκομεία μετά το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του, δήλωσε σήμερα ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές που βρίσκονται επί του διεθνούς "στολίσκου της ελευθερίας" αγνόησαν τις εντολές του Ισραηλινού Ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Άσντοντ.

«Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ραδίου αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλους» ανέφερε ο ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος, και πρόσθεσε:

«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Άσντοντ, όπου όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να σταματήσει τα πλοία αγνοώντας το τίμημα. Χαρακτήρισε όλους τους επιβάτες υποστηρικτές της "τρομοκρατικής" Χαμάς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τοποθεσία:Ισραηλινη πρεσβεια
Ώρα:Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 7:00 μ.μ

Protest against Israel's actions (UK)
11.00am, The Foreign Office, Whitehall, London
2.00pm Downing Street, London.
3.00pm Bristol, City centre
5.00pm, BBC Oxford Road, Manchester

Δεν υπάρχουν σχόλια: