Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Σαν σήμερα η Αποστασία, 15 Ιουλίου 1965

Σαν σήμερα το 1965, ο νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος εξανάγκασε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου σε παραίτηση. Πριν καν η προφορική παραίτηση επισημοποιηθεί σε γραπτό κείμενο, ο Άναξ  όρκισε νέα κυβέρνηση η οποία στηρίζονταν σε βουλευτές του Κέντρου που «πούλησαν» τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ένας από αυτούς τους βουλευτές ήταν ο Κωνσταντίνος ...


Μητσοτάκης, που έγινε υπουργός Συντονισμού κι άκουσε πολλά κοσμητικά επίθετα από τους  διαδηλωτές. Οι 25 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, από μερίδα του τύπου και του λαού ονομάστηκαν αποστάτες ή προδότες.
Ως είθισται ,δεν βρέθηκαν ποτέ αποδείξεις, αλλά κατηγόρησαν τους συγκεκριμένους βουλευτές, ότι χρηματίστηκαν ή υπέκυψαν στις υποσχέσεις για αξιώματα.(Ένας συνδυασμός βέβαια είναι πάντα καλύτερος)
Το παλάτι αποδυνάμωσε την Ένωση Κέντρου και πίστευε ότι η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε την επόμενη διετία, ευνοούσε την ανακτορική ίντριγκα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η δημοκρατία έγινε χούντα και ο βασιλιάς τέως.
Για να μπείτε λίγο στο κλίμα της εποχής δείτε δυο πρωτοσέλιδα.
Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, από τις σοβαρές της εποχής, που έκλεισε επί χούντας. Ο εκδότης είναι φίλος του Μητσοτάκη
 
Η εφημερίδα Μακεδονία. Επίσης σοβαρή κι έγκυρη. Ο εκδότης δεν είναι φίλος του Μητσοτάκη
 
"ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ.
Ο Βασιλιάς ώρκισε πρωθυπουργόν τον κ.Νόβα πριν υποβάλη την παραιτησίν της η κυβέρνησις...
Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΙΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ ΕΙΣ ΝΕΟΝ ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΑΓΩΝΑ"
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το 2001 ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε για τα Ιουλιανά: « Έχω μετανιώσει, γιατί θα μπορούσα εκείνη την ώρα να δείξω λιγότερη ευαισθησία απέναντι των εξελίξεων και αντί να πάω να ορκιστώ, να πάω στο Καστρί και να κοιτάξω να συμφιλιώσω και πάλι τον Βασιλέα με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ίσως μπροστά στο φάσμα του απειλουμένου εμφυλίου πολέμου να ήσαν σοβαρότεροι και οι δύο.Διότι και η μια μεριά και η άλλη είχε άδικο.»
Από Μηχανη του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: