Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Σούζαν Τζορτζ: Όχι στην ασυδοσία των ευρωπαϊκών πολυεθνικών...

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ
"Εμείς εδώ και χρόνια ετοιμάζουμε αυτό το γεγονός που λαμβάνει χώρα είτε στην Ευρώπη είτε στη Λατινική Αμερική. Ο στόχος είναι να μιλάμε με ενιαία φωνή έναντι των δύο πλευρών, Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής και, κυρίως, να υπογραμμίσουμε τις ζημιές που προκαλούν οι επιχειρήσεις μας στη Λατινική Αμερική, είτε στο περιβάλλον είτε στις ανθρώπινες κοινότητες". Μιλά στην "Κ.Α." η Σούζαν Τζορτζ που μετείχε στην αντισύνοδο στην πρώτη συνεδρίαση του "Διαρκούς Δικαστηρίου των Λαών", ενός δικαστηρίου που υπάρχει από το 2006 και εκδίδει "αποφάσεις" για κάθε είδου
ς οικολογικά, κοινωνικά εγκλήματα καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική. "Η Ευρώπη είναι σε δύσκολη θέση γιατί η ίδια το επιδίωξε, όχι λόγω της δράσης των ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ επαναλαμβάνουν διαρκώς το πώς πρέπει να οργανωθεί η Ευρώπη. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει τη συμπεριφορά των επιχειρήσεών μας στο εξωτερικό". Μετά τη λήξη και της δεύτερης ημέρας συνεδρίασης, καταδικάστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 25 ευρωπαϊκές πολυεθνικές - μεταξύ τους η Νεστλέ, η Σελ, η Βεολιά, η Μπάγιερ, η Νοβάρτις κ.ά.

* Ως επίτιμη πρόεδρος της Attac πιστεύετε ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής;
Όλοι ελπίζουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο υπόλοιπος κόσμος, στην Ασία ή τη Λατινική Αμερική, γελάει μαζί μας, μας περιφρονεί. Λένε ότι η Ευρώπη θα εξαφανιστεί. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, η Attac πήρε θέση υπέρ του ελληνικού λαού. Θεωρούμε ότι οι λαοί δεν πρέπει να πληρώσουν αυτή την κρίση που δεν δημιούργησαν. Και θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εισέπραξε όσα θα έπρεπε να είχε εισπράξει. Δηλαδή, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν φορολογείται, η κυβέρνηση ξοδεύει υπερβολικά πολλά χρήματα για τους εξοπλισμούς -λένε 3% του ΑΕΠ αλλά μπορεί πολύ περισσότερο-, οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους… Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά οι αδυναμίες μιας κυβέρνησης δεν μπορούν να είναι η αιτία για να πληρώνει ο λαός. Με ρωτάτε αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι στο ύψος των περιστάσεων. Καθημερινά μας κάνουν να πιστεύουμε το αντίθετο. Η Άγκελα Μέρκελ πήρε ένα καλό μέτρο σχετικά με την απαγόρευση των γυμνών CDS, αλλά δεν έπρεπε να το λάβει μόνη της. Πρόκειται για απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν γνωρίζω όμως ποιος θα είναι ο αντίκτυπός της. Είναι όμως ολοφάνερο ότι στην Ευρώπη, αν δεν έχουμε κοινό προϋπολογισμό, κοινά ταμεία, κοινά ευρωομόλογα, αν δεν έχουμε έναν τέτοιου είδους μηχανισμό, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Και οι αγορές θα συνεχίσουν να πλήττουν τους πιο αδύναμους κρίκους. Αν οι αγορές δεν τεθούν υπό κηδεμόνευση, θα συνεχίσουν να ενεργούν ως κυνηγοί.

* Πώς εξηγείτε την απροθυμία των κυβερνήσεων να τιθασεύσουν τις αγορές;
Οι κυβερνήσεις μας κυβερνούν υπέρ των τάξεων που κερδίζουν από τις καταστάσεις αυτές εδώ και 15 χρόνια. Και δεν θα αλλάξουν αν δεν υποχρεωθούν να το κάνουν. Γι' αυτό κι εμείς κινητοποιούμαστε υπέρ ενός φόρου στις συναλλαγές στην Ευρώπη κατ' αρχάς.

*Ποια η γνώμη σας για την πρόταση προκαταρκτικού ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν; Δεν αποτελεί πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας;
Απολύτως. Ο κ. Μπαρόζο δεν κάνει ό,τι θέλει και δεύτερον είναι εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος και δεν τον εμπιστεύομαι διόλου σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία ή την Πορτογαλία. Δηλαδή την επιβολή του τιμήματος στους λαούς και την απαλλαγή των αγορών. Μην έχετε αμφιβολία ότι η συμπίεση θα αφορούσε τις κοινωνικές δαπάνες, τις συντάξεις, τους μισθούς και όχι στους τομείς που εμείς υποδεικνύουμε. Δηλαδή την επιβολή φόρων των συναλλαγών στην Ευρώπη. Δεν εμπιστεύομαι τον κ. Μπαρόζο για να εφαρμόσει κάτι τέτοιο. Ίσως μια άλλη Κομισιόν, αλλά σίγουρα όχι αυτή!
Από την εφημερίδα Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: