Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η Γερμανία αρνήθηκε να υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για τις τράπεζες

ZEZA ZHKOY


Οι νέοι κανόνες επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών «Βασιλεία ΙΙΙ», στους οποίους κατέληξε η Επιτροπή της Βασιλείας, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις ετών, δεν αρέσουν στη Γερμανία, επειδή δεν ταιριάζουν με το τραπεζικό μοντέλο της χώρας! Αυτό εμμέσως –πλην σαφώς– υποστηρίζει η Γερμανία αρνούμενη να υπογράψει τη διεθνή συμφωνία που επήλθε. Να επισημανθεί ότι είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Επιτροπής που αρνήθηκε να την υπογράψει, με το αίτημα ότι χρειάζεται χρόνο για να τη μελετήσει!


Και λέει «ξεκινήστε χωρίς εμένα τη μεταρρύθμιση»... Τόσο απλά.
Η κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος έδειξε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι υφιστάμενοι εποπτικοί θεσμοί έχουν αποτύχει. Είναι ανεπαρκείς να ελέγχουν και να αποτρέπουν τις κρίσεις, που οδηγούν σε καταστροφή την παγκόσμια οικονομία. Ομως, η νέα αρχιτεκτονική, οι πολιτικές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να λάβουν υπόψη το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας. Αυτό είναι το αίτημα της Μέρκελ. Και έχει την ισχύ να το επιβάλει; Ενδιαφέρον.
Μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως η αύξηση των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας – οι τράπεζες μέχρι τις αρχές του 2018 υποχρεούνται να διαθέτουν 3 δολάρια για κάθε 100 που έχουν δανείσει. Η Γερμανία οχυρώνεται πίσω από την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF), που προβλέπει ότι οι νέες ρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Το επιχείρημα ότι οι νέοι διεθνείς κανόνες βάσει των οποίων οι τράπεζες αναγκάζονται να αποταμιεύουν περισσότερα κεφάλαια, ενδέχεται να κρατήσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση μέσα στο 2014, είναι το γερμανικό μότο.


Σύμφωνα με την έκθεση, το προτεινόμενο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας «Βασιλεία ΙΙΙ» θα περιορίσει τα κέρδη και την ανάπτυξη των κεφαλαίων των τραπεζών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να πληγεί η οικονομία και να αποτραπεί η δημιουργία έως και πέντε εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στα 16 κράτη-μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ.
Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που βύθισε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, η διεθνής κοινότητα επεξεργάζεται την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση περιλαμβάνονται και οι αυστηρότερες απαιτήσεις ρευστότητας και κεφαλαίων.


«Τονίζω ότι θεωρούμε την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων γενικώς σωστή», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της πανίσχυρης γερμανικής τράπεζας Deutchebank, Τζόζεφ Ακερμαν, ωστόσο, «θα είναι όμως αποτυχία αν υπονομεύσουν (τα μέτρα) την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη».
Ο κ. Ακερμαν υποστηρίζει, επίσης, ότι η αύξηση του κόστους για την ανεύρεση κεφαλαίων μετατοπίζεται στους πελάτες, επηρεάζοντας με τη σειρά του το επίπεδο αύξησης κεφαλαίων στην οικονομία. «Κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα απαιτούν από τις τράπεζες να εγκαταλείψουν μέρος των κεφαλαίων τους, κάτι το οποίο σημαίνει μείωση του μεγέθους των δανείων που είναι σε θέση να χορηγήσουν στην οικονομία», έχει επισημάνει.
Τα συγκεκριμένα σχόλια τόσο από τον κ. Ακερμαν όσο και από άλλους τραπεζίτες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος βασίστηκαν στην έκθεση του IIF, βάσει της οποίας, αν εφαρμοστούν οι διεθνείς τραπεζικοί κανόνες που προβλέπει το πλαίσιο «Βασιλεία ΙΙΙ», οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, στη Ζώνη του Ευρώ και στην Ιαπωνία εμφανίζονται χαμηλότερες κατά 3,1% απ’ ό,τι θα ήταν κανονικά έως το 2015. Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζεται στην έκθεση, θα δημιουργηθούν σε διάστημα πέντε ετών περίπου 9,7 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι θα δημιουργούνταν αν δεν ίσχυε το νέο πλαίσιο.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών, εξάλλου, οι κανόνες της «Βασιλείας» θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες της Ευρωζώνης σχεδόν 1% κατά μέσον όρο.


Καθημερινή
Σημ.axinosp:Η απάντηση γιατί δεν θέλουν την Βασιλεία οι Γερμανοί σας την δίνει ωραιότατα ο επίκουρος
..(...) δουλεύουν οι τράπεζες με μόχλευση {στην Αμερική} έως και 20-30-40 φορές τα ίδια κεφάλαια τους. Και αν μέχρι πριν λίγο καιρό νομίζαμε ότι το πρόβλημα το έχουν μόνο οι Αμερικανικές τράπεζες,δείτε το παρακάτω:



Με ίδια κεφάλαια σύμφωνα με τον ισολογισμό του β’ τριμήνου 2008 «μόνο»38,3 δις, έχει για παράδειγμα η Deutsche Bank υποχρεώσεις 2 τρις ευρώ!!!!!!! = μόχλευση πάνω 50 (!!!!!!!!!) φόρες = περίπου το 80% του Γερμανικού Gross National Income. Ή η Barclays,τα Liabilities της φτάνουν σχεδόν όσο είναι ολόκληρο το Gross Domestic Product της Αγγλίας. Δηλαδή,δεν είναι μόνο "too big to fail" αλλά "too big to bailout"!!!! Αν στραβώσει κάτι για τα καλά,δεν σώνονται με τίποτα και από καμιά κεντρική τράπεζα τους."


________


Επίσης, την 31/10/2008 έλεγα τα εξής σχετικά με αυτό το σύστημα (το fractional reserve)


"Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με την "κοινή λογική" να δανείζουν όσο χρήμα έχουν και δανείζονται. Πώς δανείζονται; Με τις καταθέσεις μας. Δανείζουν με τις χορηγήσεις. Αυτό όμως, είναι ένα άλλο σύστημα, το "καταθετικό σύστημα". Στον κόσμο της μαϊμούς, που ζούμε, οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν έως και 9 φορές τα κεφάλαια που διαθέτουν υπό την μορφή κατάθεσης - αποθεματικών. Άρα, πιο απλά, μια τράπεζα έχει 100 Ευρώ στο θησαυροφυλάκιο, μπορεί να δανείσει έως 900, εκεί έξω.


Ο λόγος είναι ότι αυτό το σύστημα, το ονομαζόμενο Fractional Reserve, "υποχρεώνει" τις Τράπεζες να κρατούν σε αποθέματα το 10% του χρήματος που διαθέτουν. [Reserve requirement (or required reserve ratio)]. Το υπόλοιπο το δημιουργούν. Δημιουργούν; Ναι. Διότι όταν εσύ πας και δανείζεσαι από την τράπεζα, η τράπεζα δεν σου δίνει από τις καταθέσεις - αποθέματα τα οποία τηρεί. Απλά, δημιουργεί μια νέα "εγγραφή" στα βιβλία της (μια ωραία χάρτινη/ηλεκτρονική φυσαλίδα) και περιμένει από σένα - υπό την μορφή "υπόσχεσης" - να της "επιστρέψεις" το ποσό του δανείου σου.
Δημιουργεί χρήμα από το ΜΗΔΕΝ.".....
http://axinosp.blogspot.com/2010/07/blog-post_8086.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: