Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Το άρθρο της Ρίκας Βαγιάννη για το Troktiko που προκάλεσε αντιδράσεις

Ρίκα Βαγιάννη:" Ένας από μας."
Θα ξεράσω με τις αγιογραφίες. Ο μακαρίτης είχε πιο φανατικούς εχθρούς κι από τον Μέριλιν Μάνσον. Στην καλύτερη και πιο έντιμη περίπτωση είχε «ορκισμένους πολέμιους». Γράψτε ό,τι θέλετε, (γι αυτό άλλωστε, έχουμε τα σχόλια παρακάτω) αλλά εγώ δεν μπόρεσα να καταπιώ ποτέ το είδος δημοσιογραφίας που εκπροσωπεί η λογική της κρυφής κάμερας, το ρεπορτάζ- αγιατολλάχ και η ανώνυμη μπλογκογραφία με σημαία Λιβερίας. Τον μακαρίτη (και όλη τη σχολή που δημιούργησε) τον «συμπαθούσα» τόσο πολύ, που η πρώτη πρώτη μου, απαίσια, ομολογώ σκέψη μετά το φονικό ήταν: «Ποιος μ… τον έκανε ήρωα;»
Η λογική του «Τρωκτικού» είναι το είδος της ενημέρωσης που λατρεύω να μισώ. Αντιπροσωπεύει όλα όσα μου έμαθαν ότι....


δεν είναι δημοσιογραφία: αρλούμπες καταγγελίες, ντεμέκ αποκαλύψεις κουτουρού, κάτι χύμα ανορθογραφίες και κουίζ κυτταρίτιδας σε αμοντάριστα πλάνα- ο δε όρος «διασταύρωση»; Μόνο ως σύντομο ανέκδοτο ή σήμα της Τροχαίας λειτουργεί στο μαγαζί αυτών των παιδιών.


Είμαι παλιό κεφάλι και αγύριστο. Στο μεσόκοπο πλέον μυαλό μου, που ακόμα δουλεύει με συντακτική ιεραρχία, τακτοποιημένα κασέ και μονόστηλα, όλο αυτό ισοδυναμούσε ένα κακόηχο ψηφιακό παραλήρημα. Δεν ήξερα να πω ακριβώς τι δουλειά έκαναν τα παιδιά του Τρωκτικού, πάντως με σιγουριά μπορούσα να δηλώσω ότι δεν ασκούσαμε το ίδιο επάγγελμα. Κι όταν άρχισε να σέρνεται γύρω μας αυτό το τοξικό σάλιο, αυτό το χρονικό μιας προαναγγελθείσης δολοφονίας δημοσιογράφου, ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσα να ποτέ σκεφτώ ότι θα ήταν στόχος των εκτελεστών, ήταν ένας «Τρωκτικός. Βλέπετε, δεν τον θεωρούσα «έναν από μας». Πώς θα μπορούσα άλλωστε; Τα μισά του posts χάλαγαν τον κόσμο γράφοντας ή φιλοξενώντας ανορθόγραφες κραυγές για τους «αλήτες, ρουφιάνους δημοσιογράφους». Διαχώριζε (εκείνος ή η σχολή που δημιούργησε) πλήρως και απολύτως τη θέση του από το επαγγελματικό μας συνάφι. Εγραφε πολύ συχνά ανώνυμα ή ψευδώνυμα, πράγμα που αντιλαμβάνεσθε τι αβύσσους αντιπαλότητας μπορεί να δημιουργήσει με μια διαδικτυακή γειτονιά όπως αυτή του Protagon, ας πούμε, όπου αν δεν υπογράφεις τα κείμενά σου φαρδύπλατος, με τη φωτογραφία σου φάτσα-φόρα, απλώς δεν υπάρχεις.
Δεν ήταν «ένας από μας».


Και μετά τον εκτέλεσαν. Μπορεί να πάγωσε το αίμα μου αλλά περιέργως, ξεπάγωσε το μυαλό μου. Σκέφτηκα «διαφορετικά», που λέμε κι εδώ, στο δικό μας μαγαζί: σκέφτηκα πώς υπάρχει μόνο ένα πράγμα που σιχαίνομαι περισσότερο από τη λογική του ρεπορτάζ-ταλιμπάν, κι αυτό είναι οι ίδιοι οι Ταλιμπάν. Υπάρχει ένα πράγμα που με φοβίζει περισσότερο από την ασύδοτη αρβύλα στο όνομα της ελεύθερης έκφρασης, κι αυτό είναι η κατάργηση της ελεύθερης έκφρασης.


Είμαι παλιό κεφάλι, αγύριστο. Τους αντιπάλους μου τους θέλω ολοζώντανους, υγιέστατους, και στην καλύτερή τους φόρμα, για να μπορώ να τους αντιμάχομαι, με ιδέες, πράξεις και επιχειρήματα. Εκατό χιλιάδες ανώνυμα «τρωκτικά» να ξεφυτρώσουν, τίποτα δεν μπορεί να με τρομάξει από τα κείμενά τους (εκτός ίσως, από το πόσο ανορθόγραφα τα γράφουν, καμιά φορά!) Αλλά ένα και μόνο χτύπημα κουδουνιού, σ΄ένα διαμερισματάκι στην Ηλιούπολη, στις πέντε το πρωϊ; Ένας νέος άντρας που αφήνει ξεψυχώντας, τη γυναίκα που αγαπούσε, μ' ένα μωράκι στην αγκαλιά κι άλλο ένα στην κοιλιά;


Ναι, ξερνάω με τους βαρυπενθούντες κροκοδείλους που θα έκαναν πάρτυ με βίζιτες στο Αβέρωφ, αν τον πατούσε, κατά λάθος, ένα τρένο. Ναι, είχε κάργα εχθρούς. Αλλά αυτός ο άνθρωπος, αγαπητός, μισητός, συμπαθής ή όχι, ήταν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού μιντιακού μικρόκοσμού μας.
Και φυσικά, ήταν «ένας από μας».
Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.


(ΥΓ. Τα βαθύτατα, ειλικρινέστερα, ολόψυχα συλλυπητήριά μου στους οικείους του θύματος. )


Κουλουράς:  Εσύ κρατικοδίαιτη κυρία μου που βγήκες να υπερασπιστείς τον δημοσιογραφικό κόσμο έχεις  απίστευτο θράσος για να το κάνεις αυτή την χρονική στιγμή.Μία τέτοια ώρα που δεν υπάρχει  ελεύθερη φωνή στα Μίντια,που όλοι οι δημοσιογράφοι εξυπηρετούν επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα βγαίνεις να μας πεις για την ανυπόγραφη αρθρογραφία και τα ορθογραφικά λάθη των bloggers τότε πραγματικά αυτό το άρθρο σου είναι καθρέφτης της νοημοσύνης σου.
http://news24gr.blogspot.com/

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΗ

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΡΙΚΑ.
ΤΑ ΛΕΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ.
ΚΑΙ'ΓΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ: ΜΑΓΚΙΑ ΚΛΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΣ ΦΙΛΙΣΤΡΙΝΙ!
ΔΛΔ ΟΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

Τόσο καιρό δεν εχει μιλήσει η βαγιάννη καθόλου αφου ειναι εγκριτος δημοσιογραφος.Τωρα μίλησε για να βγάλει την χολή της.Δημοσιογραφάρα βαγιάννη..

Ανώνυμος είπε...

Το ότι αυτόν τον σκότωσαν για τη μή δημοσιογραφία του, και εσύ χρόνια τώρα μας ταλαιπωρείς σου δίνει την απάντηση "κυρά Ρίκα" για το ποιος είναι ο δημοσιογράφος και ποιος όχι...

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΝΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΟΣΗ ΧΟΛΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΜΩΣ Η
Η ΡΙΚΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΝΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΒΔΕΛΥΡΗ, Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΚΛΩΤΣΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΝΤΩΝ, ΕΠΕΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΚΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Η ρίκα έσπευσε αμέσως με τα τον θάνατο του να γράψει ένα κείμενο προσβλητικό για τον κάθε νεκρό.Και αυτό γτ?μπας και κάνει λίγο ντόρο με την πένα της.γτ δεν της δίνει κανείς σημασία.Με μέσον στην ΕΡΤ να δείχνει το βρακί της.Τσιράκια τουν μεγαλοεπιχειρηματιων δημοσιογράφοιδεν σας θαυμάζουμε απλά σας λυπόμαστε,το ίδιο και ούσους τους έφταιγε ο Γκιόλιας και η μη δημοσιογραφία του και όχι ο Πρετεντέρης ο Χατζηνικολάου και ο Μάκης

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ Η ΡΙΚΑ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΓΚΙΑ ΤΗΣ, ΜΑΓΚΙΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ.

ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 60 -70 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΜΕ ΜΙΝΙ ΧΩΡΙΣ ΚΥΛΟΤΑ ΑΝ ΤΟΛΜΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΕ "ΕΓΩ ΣΤΟ ΔΕΙΧΝΩ ΕΣΥ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΛΑΚΑ"

ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΜΑΘΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ?

ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΜΑΘΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΔΕΝ ΕΒΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΕΙΧΕ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

H ρίκα δεν ειναι δημοσιογράφος..ο Γκιόλιας ηταν καλός η κακός αλλά δημοσιογράφος.Η βαγιάννη είναι απλά για πρωινά

Ανώνυμος είπε...

με τις πλατες του θετου της πατερα ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
και κρατικοδιαιτη απο την ερτ
μας το παιζει η ΡΙΚΑ δημοσιογραφος.
αντε μωρη λουμπινα.........

Ανώνυμος είπε...

To αμορφωτα παιδάκια του φίλου απο πάνω φαντάζομαι πάεο στο συνάφι του..που παρακολουθεί την δημοσιογράφο Ρίκα Βαγιάννη..γτ κανεις με επίπεδο δεν περιμένει να ενημερωθεί από δημοσιογράφους τύου Βαγιάννη